World of Sport™ is not optimised for your browser. Please use Chrome or Mozilla for an optimal navigation.


World of Sports

World of Sports

3rd PLACE

ingenhoven architects, D├╝sseldorf, Germany

Extract from entrant’s explanation

This design creates a three-storey working environment which appears to float over the campus as an intimately connected workscape. Due to the necessarily very small ground floor and basement, the building is underpinned in limited sections only. The remaining ground-level area is greened around the cut-out sections of the building and can be used as an all-weather sports facility underneath the building.

The floor areas on the top floors are grouped around an inner courtyard, with the main access and connections to the clusters routed around the courtyard. The vertical connections are located in the corners. Inside the inner courtyard, the decentralised hubs are arranged by the main point of access. Only spaces with work facilities are located by the main points of access and by the first hierarchy of secondary access points. Spaces with workstations are located the length of the second-hierarchy inside access points – at the external facade and at the secondary courtyards in the middle. The space widens out where all the routes branch off to form open home bases or inner courtyards in order to provide clear orientation. Building use is arranged according to the internal functions, with all rooms opening out onto one or two access corridors with core zones of different sizes. Eight smaller inner courtyards have also been left open to ensure that the spaces are well lit. With respect to greater flexibility and sustainability, in some cases spaces are also lit by daylight and have natural ventilation where they do not necessarily have to be situated by the facade. The actual office facade is glazed to room height. Situated in front is a narrow balcony in a lightweight and simple galvanised design with a grid base. The parapet of the balcony is greened. Core areas on the ground floor are metal-clad for a mirror effect. The underside of the building is also clad with a slightly reflective surface. The facade and the greening create a pleasant and natural working environment and integrate the building into the landscape.

Extract from minutes of jury meeting

This apparently floating building is a brave entry and enters into an interesting dialogue with the existing landscape. The campus concept will be strengthened by the arrangement of this building and by its shape. The principle of the natural space elegantly flowing through - similar to the Stripes restaurant building - is pursued in a different way as the ground floor in this design is not glazed. The clever arrangement of the building represents a further development of the campus. Through the positioning of different-sized courtyards, the apparently extensive, covered ground floor zone is lit to an acceptable level and thus allows for greening and/or use of the sports facilities in the location. However, the traffic flow through the open-sided floor represented in the design is an unsatisfactory solution to connecting the building with the campus. The entry has clearly taken on board the brand values of the adidas Group and as a result proposes solutions with innovative approaches. The issue of sustainability is realised not only through the "green" theme but in particular by the way in which the building is organised. The representation of the modular concepts around the courtyards promises to deliver an interesting and team-based workplace development. As the building is cleverly perforated with courtyards, virtually all the workstations have an open view into the inner courtyards and across the landscape. Almost all the rooms have natural light and ventilation. The idea of team spirit is strengthened very differently by the modular and flexible floor plan structure. The concept is an intelligent and interesting contribution capable of meeting the client's high standards with respect to flexibility, authenticity and team spirit in an innovative manner. Due to the building's layout in terms of urban planning, it represents another versatile development at the adidas World of Sports site.

Architecture:

ingenhoven architects gmbh, Düsseldorf, DE:
Christoph Ingenhoven, Ben Dieckmann, Mehmet Congara, Peter Pistorius, Cai Feng,
Olga Hartmann, Manuela Müller, Michael Reiß, Patrick Esser, Lukas Reichel

Special Experts:

  • Structure: Werner Sobek Stuttgart GmbH, Stuttgart, DE
  • Building Services/Building Physics/ustainability/Facade: DS-Plan Ingenieurgesellschaft für ganzheitliche Bauberatung und Generalfachplanung mbH, Stuttgart, DE
  • Daylight/Artificial Light: Tropp Lighting Design, Weilheim, DE
  • Fire Prevention: BPK Fire Safety Consultants GmbH & Co. KG, Düsseldorf, DE
  • Visualization: Alexander Schmitz, Düsseldorf, DE
  • Sketches: Antipodes Architecture, JPN
  • Modelmaking: Peters + Grau Industriemodellbau GmbH, Düsseldorf, DE