World of Sport™ is not optimised for your browser. Please use Chrome or Mozilla for an optimal navigation.


World of Sports

World of Sports

1st PLACE

Joint Winners (Behnisch Architekten, Stuttgart, Germany) & (Delugan Meissl Associated Architects, Vienna, Austria)

Behnisch Architekten, Stuttgart, Germany

Extract from entrant’s explanation

The design proposes a model landscape that accommodates all the service functions (delivery yard, storage area etc.). The built landscape is created with employees and visitors in mind, so that visitors approaching from the east access the landscaped areas via a ramp, where they’ll catch an early glimpse of the campus before reaching the controlled access points. The landscape also has precipices and edges facing the forecourt and the campus. Lightweight, large-scale and casually appointed glass facades create a symbolic openness at entrance level, so the access points are realised in an unambiguous and appropriate manner.

Visitors enter the interior of the “landscaped hill” from the south, via the public zone, which has a waiting area and display spaces. They are then admitted at the front desk, which has controlled access to the semi-public zone (containing the central meeting area and bistro). The public zone foyer can be accessed at entrance level, through the semi-public zone. A generously sized escalator and lifts transport employees to the “dizzying” heights of their working environment. Seemingly floating, the work zone levels are visible inside a woven nest that adheres precisely to the static requirements for the building. The atrium and its adjacent areas are the main centrepiece of the working environment, where employees can come together and share ideas. Galleries and staircases connect other central locations where people can meet, discuss and be inspired by the environment.

In keeping with the external facade, galleries, open staircases and cut-back ceilings supplement the vertical connection of the clusters across floors. Two-storey clear spaces also create a generous, modern space in the work zones. Clusters can therefore be combined both horizontally and vertically.

Jury’s notes

The building combines landscape and architecture to form an interface between the public sphere and the privacy of the campus. The area not currently landscaped raises up as a gentle hill, permitting access on the level and acting as a central division between visitors and employees. The conceptual floating structure offers a view through to the inside of the building and the campus. The dramatic contrast of tectonics and lightness is outstanding, adding to the prestige of a campus that stands out from the crowd.

External access is very well addressed. In the ground floor zone, the flows ranging from public, semi-public and private paths through to the delivery yards are not obvious but are effectively laid out. Access to the workplace environment is provided via an elaborate but logical escalator system. Most of the workplace floors are designed in a basic configuration that allows staff to find their way around easily and with a high degree of flexibility. Joining onto a thoroughfare are four identical areas that can be arranged to individual or group requirements. The areas are well lit and comfortably sized.

Overall, this quality conceptual contribution is caught between two scenarios: on the one hand obtaining highly expressive architecture, a visible corporate identity and a high quality working environment and on the other hand meeting the high cost of realising and operating it.

Architecture:

Behnisch Architekten, Stuttgart, DE:

Stefan Rappold, Stefan Behnisch, Carina Steidele, Nadine Hoss, Stefan Roth, Alex Whitton,

Michael Innerarity, Marina Kolloch, Nadine Waldmann

Special Experts:

  • Structure: schlaich bergermann und partner, Stuttgart, DE
  • Climate-control System: Transsolar Energietechnik, Stuttgart, DE
  • Daylight Concept: Bartenbach Lichtlabor, Aldrans, AT
  • Fire Prevention: HHP Süd, Ludwigshafen am Rhein, DE
  • Renderings: ZAR Zapf Architectural Renderings, Los Angeles, US

Delugan Meissl Associated Architects, Vienna, Austria

Extract from entrant’s explanation

A ring-shaped detached building is proposed with staggered floor heights which open up the ring to the existing campus. At the same time, the structure responds to the factors and references in its surroundings by means of the ground floor zone definition and creates the impression of an entrance. As a new main access to the World of Sports, the building is entered via the main entrance in the south. In the west and east, the outside space flows through the building, providing both access to the campus and a connection to the site for the proposed multi-storey car park. The office floor plan comprises two main rings which come together via an interaction and access zone – the Canyon – which enjoys a generous amount of natural light. Not only does this give depth to the structure but it also connects the floors vertically and thus creates a fully joined-up three-dimensional working environment. The two main rings consist of individual rings at either facade where the workstations are arranged to relate directly to the outside, as are the smaller work facility modules situated in front of it. Where the two rings face into the Canyon, the space accommodates work facilities, meeting rooms and the home bases that are part of the building cores. The rings at the facades are deliberately kept free of core areas to retain a high degree of flexibility for arranging the modules.

The external appearance of the building is defined by the horizontal sections of the 3D facade which supports the dynamics of the circular shape. The facade is kept dark and is slightly reflective to produce silhouettes of the surrounding landscape. The facade consists of an opaque parapet element, as well as a horizontal louver which serves both as shading and for daylight harvesting.

Jury’s notes

This ring-shaped detached building fits well into the landscape as an independent structure and creates links to both the entrance in the south of the site, the existing campus in the northwest and the future multi-storey car park in the east of the site. The size of the ring creates a generous open space inside which allows the landscape to flow through the building in a specific form and the workstations to face the open space in both the external and internal facade areas. This significant round structure is differentiated in its typology by two elements. On the one hand, the dissipation of the closed ring structure in the second, third and fourth floors breaks up the introverted style of the building and creates a stronger spatial visual relationship with the existing campus, and moreover the resulting roof terraces provide open spaces for the adjacent work clusters. The second special feature of this ring structure is its internal organisation which employs a canyon to connect the floors. This in turn - as well as admitting daylight - creates a spatial relationship inside in the vertical. The great height of the building is well zoned due to this development and orientation element and creates a functional team environment. The only aspect regarded as less practical is the alternating access from one side to the other. The horizontality of the facade area is supported by opaque parapets and daylight harvesting louver blinds for shading with an open view outside, although it is not possible to reproduce the precise details here. Overall, this ring-shaped detached building represents an innovative contribution to the future working environment of the adidas Group in its emblematic nature and with the differentiation provided by its spatial development.

Architecture

Delugan Meissl ZT GmbH, Vienna, AT:

Sebastian Brunke, Michael Lohmann, Bogdan Hambasan, Jan Svoboda, Alejandro Carrera

Special Experts

  • Energy Design Cody Consulting GmbH, Graz, AT
  • Drees & Sommer Advanced Building Technologies, Stuttgart, DE